17 februari 2014

Ons vervolg op het boek uit 2004 'Het blijven toch je ouders' staat nu online op deze website! Klik hier om naar het boek te gaan.

In de publicatie 'Het blijven toch je ouders, tien jaar later' wordt ingegaan op de ontwikkeling van loyaliteit en identiteit bij jongeren die opgroeien onder moeilijke omstandigheden. Indien iemand opgroeit met een vader en/of moeder die verslaafd is kunnen er vier belemmeringen optreden in de identiteits- en loyaliteitsontwikkeling. 

De vier belemmeringen zijn: het ontbreken van stabiele identiteit van een verslaafde ouder, parentificatie, het voortdurend gefocust zijn op de behoeften van de ouder en een tekort aan aandacht voor de emoties van een kind. De vier belemmeringen worden onderbouwd met theorie, interviews met professionals en ervaringsverhalen van kinderen van verslaafde ouders. In deze publicatie geven o.a. drie jongvolwassenen weer hoe het nu met hen gaat (ten opzichte van tien jaar geleden) en worden schrijfopdrachten gegeven om een eigen ervaringsverhaal te kunnen schrijven. 


Engelbertink, M.M.J., Den Ouden, F.J., Engelbertink, I.M.C., Beld, A.N. & Stomp, M. (2014). Het blijven toch je ouders, tien jaar later. Gepubliceerd op www.ervaringsverhalen.nl/vervolgboek