30 december 2013

In de maanden januari en februari wordt in twee delen het vervolg op het boek ‘Het blijven toch je ouders, ervaringsverhalen van kinderen van verslaafde ouders’ gepubliceerd op deze website. In deze publicatie ‘Het blijven toch je ouders, tien jaar later’ staan de thema’s identiteit en loyaliteit centraal. Hoe kan je worden wie je bent in verbondenheid met anderen?

Het vervolgboek bestaat uit vier delen. Deel 1 ‘Hoe is het nu met....’ bevat ervaringsverhalen van drie jongeren die tien jaar geleden met hun verhaal in het boek stonden. Het gaat om de jongeren Sammy (30 jaar), Richard (25 jaar) en zijn zus Jacqueline (23 jaar). Ook hun verhaal van 10 jaar terug zal gepubliceerd worden. Daarnaast wordt het ervaringsverhaal van de moeder van Richard en Jacqueline gepubliceerd. Wilma (54 jaar) blikt terug op de afgelopen jaren en vertelt hoe het nu met haar gaat.

Deel 2 ‘De ervaringen van volwassenen’ bevat ervaringsverhalen van volwassen die opgegroeid zijn met een verslaafde vader. De volwassenen vertellen hoe hun identiteit is ontwikkeld in de loop der jaren en hoe hun loyaliteit in relatie tot hun ouders is ontwikkeld.

Deel 3 ‘Zijn wie je bent in verbondenheid met anderen’ bevat een visie op hoe de identiteitsvorming kan verlopen wanneer iemand opgroeit bij een vader en/of moeder die verslaafd is aan alcohol, drugs of gokken. De visie is ontstaan middels de interviews met de jongeren en de volwassenen en interviews met professionals en theorie rondom identiteit en loyaliteit.

Het boek sluit af met deel 4 ‘Schrijf je eigen ervaringsverhaal’. Met behulp van dit deel kunnen jongeren en volwassenen hun eigen ervaringsverhaal schrijven rondom het opgroeien met een vader en/of moeder die verslaafd is of was. Dit deel bevat vragen omtrent loyaliteit en identiteit ten aanzien van het verleden, heden en toekomst. De vragen zijn gebaseerd op de vragen die gesteld zijn tijdens de interviews.

Het boek zal in zijn geheel gratis te lezen zijn. Wij hopen op deze manier zoveel mogelijk jongeren en volwassenen te bereiken die leven met een vader en/of moeder die verslaafd is. Deel 1 en 2 zal gepubliceerd worden in de maand januari en deel 3 en 4 zal gepubliceerd worden in de maand februari. Klik hier voor meer informatie over het eerste boek ‘Het blijven toch je ouders’ (Engelbertink, Den Ouden & Engelbertink, 2004). Via deze blog en via twitter @boekenwebsite zullen wij vermelden wanneer het boek online staat.

Auteurs vervolgboek: Monique Engelbertink, Rianca den Ouden, Irene Engelbertink, Alieke Beld en Melanie Stomp